Μέσα στο μάτι, στον ομφαλικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός, ο οποίος εστιάζοντας στην εκάστοτε κατάλληλη απόσταση, μας βοηθά να βλέπουμε ευκρινώς. Η θόλωση του φακού αυτού ονομάζεται καταρράκτης. Η συνηθέστερη μορφή καταρράκτη είναι ο γεροντικός, δηλαδή η φθορά του φακού επέρχεται με το πέρασμα των ετών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις καταρράκτη εκ γενετής, μετά από τραυματισμό, μετά από μακροχρόνια λήψη φαρμάκων και δη κορτιζόνης, σε χρόνιες παθήσεις ή μετά από έκθεση σε ακτινοβολία.
Στα αρχικά στάδια ο ασθενής νιώθει ότι δεν τον εξυπηρετούν τα γυαλιά του όπως παλιά, οπότε με μία αναπροσαρμογή των βαθμών ο ασθενής βλέπει πάλι καλά. Στην πορεία της εξέλιξης μειώνεται η μακρινή ή η κοντινή όραση, εξασθενεί η αντίληψη των χρωμάτων και μειώνεται η ευαισθησία των αντιθέσεων. Επιπλέον, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενδέχεται να εμφανιστούν αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα (όπως π.χ. ακτίνες ή στεφάνια γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά τη νυχτερινή οδήγηση).
Η θεραπεία του καταρράκτη είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η πρόληψη ή η θεραπεία – υποστροφή του με ενστάλαξη σταγόνων είναι μύθος. Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και κάτω από το μικροσκόπιο. Ο καταρράκτης μέσα από δύο μικρές τομές ολίγων χιλιοστών κατακερματίζεται με τη βοήθεια υπερήχου (με παρόμοιο τρόπο, όπως γίνεται η λιθοτριψία για τις πέτρες στο νεφρό) και κατόπιν, τα θραύσματα αναρροφώνται και απομακρύνονται από το μάτι. Στη συνέχεια, τοποθετείται ο νέος ενδοφακός στη θέση του φυσικού φακού, ο οποίος έχει ισόβια διάρκεια. Να τονίσω ότι με την επέμβαση του καταρράκτη έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διορθώσουμε προϋπάρχουσα μυωπία- υπερμετρωπία- αστιγματισμό ή πρεσβυωπία με τη χρήση του κατάλληλου ενδοφακού.
Ο ασθενής από την επόμενη ημέρα αρχίζει να βλέπει ουσιώδη διαφορά στην όρασή του. Για 3 εβδομάδες χρειάζεται να ακολουθεί αγωγή με οφθαλμικές σταγόνες αντιβίωσης και κορτιζόνης, καθώς και να αποφεύγει την είσοδο νερού στο μάτι. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγει άρση βαρέων αντικειμένων και έντονο σκύψιμο για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Επιπλοκές υπάρχουν σε όλα τα είδη επεμβάσεων. Η εγχείρηση καταρράκτη είναι εξαιρετικά συνήθης και σε έμπειρα χέρια ιδιαίτερα ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανές επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες, ώστε ο ασθενής να αποκτήσει πολύ ικανοποιητική όραση.
Συμπληρώστε την πιο κάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να κλείσουμε ένα διαγνωστικό ραντεβού για εξέταση. Η διάγνωση γίνετε από την Δρ. Γεωργία ΚαρσαλιάκουΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ